Past Lives

Wat gebeurt er met je als je, na ruim twintig jaar en een afstand van duizenden kilometers, je jeugdliefde weer tegen komt? Het overkomt Nora en Hae Sung. De Koreaanse Nora is als twaalfjarig meisje met haar familie naar Canada geëmigreerd. Klasgenoot Hae Sung heeft haar twaalf jaar later via het internet teruggevonden. Ze komen echter niet bij elkaar en het contact verwatert weer. Na nog eens twaalf jaar komen ze opnieuw met elkaar in contact. Nora studeert inmiddels in New York en leeft samen met een Amerikaanse man. Dit keer komt het wel tot daadwerkelijk contact als Hae Sung naar de USA reist om haar op te zoeken.

Past lives gaat over de levens die we leiden en over de levens die we hadden kùnnen leiden als het net iets anders was gelopen. Wat zou er met Nora en Hae Sung zijn gebeurd als zij in Korea was gebleven? Hun levens hebben zich geheel anders ontwikkeld. Nora heeft gestudeerd, heeft de Westerse cultuur omarmd en is inmiddels getrouwd met een Amerikaan. Hae Sung is altijd in Seoul blijven wonen, heeft op amoureus gebied weinig succes gehad en leidt eigenlijk een eenzaam leven. Als ze in New York bij elkaar zijn komt de oude genegenheid meteen weer naar boven. Maar is er bij Nora eigenlijk geen sprake van een genegenheid die op heimwee naar haar geboorteland is gebaseerd?

De chemie tussen de twee hoofdrolspelers is hartverwarmend. Hun relatie is realistisch, geen filmliefde zoals in een gewone romantische film. Hun verhaal raakt de kijker. Haar film leverde regisseur Celine Song, zelf een Koreaanse immigrant, overal lovende recensies, vijf sterren en allerlei prijzen op, zoals de Gouden Beer op het filmfestival in Berlijn. En een plaatsje in het programma van het filmhuis in Winterswijk.

Kijk toch eens naar die sterrenregen!

de Gelderlander (★★★★★) 'de mooiste liefdesfilm van het jaar'
de Volkskrant (★★★★★) 'Een van de mooiste van dit jaar'
NRC (★★★★★) 'Bitterzoete, complexe liefde'
The Guardian (★★★★★) 'Supremely confident feature debut'

Verwacht