Next Goal Wins

Eén van de vermakelijkste films van 2015 is een documentaire. Een documentaire nota bene over voetbal. Reden voor velen om af te haken en een avondje thuis te blijven zou je denken. Maar dat zou weleens de grootste vergissing van het jaar kunnen zijn. Want wat is ‘Next goal wins’ leuk!

Het voetbalteam van Amerikaans-Samoa wordt in 2001 genadeloos verslagen door Australië met 31-0. Een recordnederlaag die iedere voetballiefhebber waar ook ter wereld is bijgebleven. Het team van Amerikaans-Samoa heeft sindsdien geen enkele wedstrijd meer gewonnen en staat inmiddels op de laatste plaats van de FIFA ranglijst.

De Nederlandse coach Thomas Rongen moet hier verandering in brengen. Hij gaat de uitdaging aan om het team weer fit te krijgen en het zootje ongeregeld (met daarin o.a. de keeper uit 2001 en zelfs een transgender) niet één wedstrijd te laten winnen, nee sterker nog, het WK van 2014 te halen.

‘Next goal wins’ is een documentaire, maar wordt verteld als een grootse en meeslepende speelfilm. Een film die bovenal hartverwarmend en ontroerend is. Of ze winnen? Dat verklappen we lekker niet.