Das Lehrerzimmer

Er is geld gestolen op school. Maar wie heeft het gedaan? Een van de leerlingen? De verdenking valt op een van de jongens in de klas van de jonge lerares Carla Nowak. Dat blijkt in ieder geval als de schoolleiding opeens haar klas binnenkomt, de meisjes naar buiten stuurt en de jongens vraagt of ze hun portemonnee op tafel willen leggen.

Daarmee begint Das Lehrerzimmer en zoals de titel aangeeft blijft het verhaal niet beperkt tot het klaslokaal. Het verplaatst zich naar de lerarenkamer, maar ook nog daarbuiten, andere lokalen, de gangen, de gymzaal, de ruimte waar de leerlingen de schoolkrant maken. Argwaan, daar draait het om in Das Lehrerzimmer, de vraag wie je nog kunt vertrouwen.

Lerares Carla weet het ook niet. De verdenking van de schoolleiding valt op haar leerling Ali, maar ze vindt het bewijs onvoldoende. Als ze in de lerarenkamer haar laptop met camera richt op de stoel met daarop haar jas en portemonnee, legt ze wel iets verdachts op beeld vast. Maar wat is er precies te zien, en wat zegt dat dan?

Regisseur Ilker Çatak voert de spanning steeds meer op. Het gaat niet alleen om verdachtmakingen, maar ook om ruzies tussen collega’s, een ouderavond vol verwijten en zelfs scholierenverzet. En ondertussen komt de camera niet van het schoolterrein af. De zenuwen van steeds meer mensen, ook van de kijker, worden op de proef gesteld.

Das Lehrerzimmer wordt daardoor een meeslepende thriller, die laat zien hoe een klein conflict steeds meer uit de hand kan lopen. Dat leverde de film tal van filmprijzen op, een nominatie voor de European Film Award en als Duitse inzending ook nog een kans op een Oscar.

VPRO Cinema (★★★★) 'Intelligente film'
de Volkskrant (★★★★) 'Een meeslepende, claustrofobische thriller'
NRC (★★★★) 'Enorm goed gefilmd en gespeeld'
​​​​​​​
Parool 'Intens psychologisch drama'

Verwacht