Coup de chance

Een vermakelijke film, dat is wellicht een treffende omschrijving van deze vijftigste van de Amerikaanse regisseur Woody Allen. 87 jaar is hij inmiddels en voor zijn nieuwste film is Allen uitgeweken naar Europa. Parijs om precies te zijn – hij maakte dit keer ook een geheel in het Frans gesproken film.

‘Coup de chance’ is vertaald een meevaller en waar die uit bestaat weet je pas aan het einde, maar dat is geen straf. De film begint als een relatiedrama, maar ontwikkelt zich geleidelijk tot een moordmysterie. En die worden aan elkaar gebreid met pittige dialogen, zoals we die al langer van Woody Allen kennen. Ook in het Frans komen die goed over.

In het Parijs van regisseur Allen loopt Fanny op straat oude schoolvriend Alain tegen het lijf. Zij is getrouwd met Jean en werkt in een kunsthandel, hij bewoont een klein zolderappartement en probeert zich als schrijver staande te houden. Een paar keer vriendschappelijk lunchen ontwikkelt zich vlot tot een amoureuze verhouding.

Uiteraard begint Jean iets te vermoeden, maar het blijkt dat deze man ook niet helemaal zuiver is. Er doen bijvoorbeeld praatjes de ronde dat Jeans eerste zakenpartner opeens verdwenen was. En Fanny is er eigenlijk ook nooit achter gekomen waarmee Jean nu precies zijn vele geld mee verdient.

Daarna gaat het snel. Jean schakelt een privédetective in om zijn vrouw te bespioneren en dan dienen er maatregelen te worden genomen, goedschiks of kwaadschiks. Dat klinkt als een klucht, maar Coup de chance’ ontstijgt dat niveau wel. Woody Allen houdt de vaart er duidelijk wel in, tot de verrassende ontknoping.

Ja, het is allemaal heel vermakelijk en onderhoudend. En dat is ook wel eens prettig. Een van de recensenten: ‘Parijs is prachtig vastgelegd, de acteurs zijn op dreef, het script verspilt geen enkele tijd en wanneer de aftiteling verschijnt zijn we blij dat we zowaar een nieuwe Woody Allen-film hebben mogen zien.’

VPRO (★★★) 'Mogelijk een waardig slotakkoord van Allens oeuvre'
NRC (★★★★) 'De uitvoering is vlekkeloos'
Trouw (★★★★) 'Woody Allen is op dreef'

Verwacht