Brooklyn

Het beloofde land? Amerika natuurlijk, voor de Ieren die in de jaren vijftig van de vorige eeuw hun armoedige eiland willen verlaten. Zoals de jonge vrouw Eilis, die in haar dorp niet verder komt dan een baantje in een treurige winkel. Dankzij de hulp van een priester verruilt zij het platteland voor Brooklyn in New York. Wat volgt is een emotioneel intelligent, en tegelijkertijd verfrissend ouderwets sprookje.

Eilis heeft in Ierland haar moeder en zus Ronan achtergelaten en dat doet pijn. Ze vindt haar draai in Amerika, haar werk loopt na een moeizame start steeds beter en ze wordt verliefd op een Italiaanse knul. Bij zijn familie aan tafel krijgt ze les in het eten van spaghetti.

Maar dan wordt ze door haar Ierse verleden ingehaald - ze wordt gedwongen om terug te keren. Tony is bang dat ze daar een nieuwe liefde ontmoet. Blijkbaar is dat onafwendbaar, waardoor Eilis voor de keuze komt te staan om zich in Amerika verder te ontwikkelen of de geborgenheid van het vaderland te ondergaan.

'Brooklyn' gaat over dat dilemma, de tweestrijd waarvan wij misschien denken dat onze grootouders die wellicht (zouden kunnen) hebben beleefd. En dat is ook nog eens prachtig verpakt.