Aus dem Nichts

Tussen 2000 en 2007 pleegde de neonazistische NSU in Duitsland tien moorden. Omdat de slachtoffers bijna allemaal Turken waren, dachten zowel de Duitse politie als de Duitse bevolking dat de daders gezocht moesten worden in kringen van de Turkse maffia. In 2011 werd min of meer toevallig ontdekt dat de echte daders terroristen met een extreemrechtse achtergrond waren. Voor de Duits-Turkse regisseur Fatih Akin (eerder in het Filmhuis te zien met de film ‚Gegen die Wand‘) reden om de indrukwekkende film ‘Aus dem Nichts’ te maken.

De Duitse Katja (een rol van Diane Krüger) is gelukkig getrouwd met Nuri. Samen hebben ze een zoontje: Rocco. Katja’s leven valt in duigen als Nuri en Rocco omkomen bij een bomaanslag vlak voor Nuri’s winkel. Aangezien Nuri van Turkse afkomst is en een verleden heeft als veroordeelde drugsdealer is het al vrij snel duidelijk voor de Hamburgse politie dat ze de daders in die hoek moeten zoeken. Niets blijkt minder waar, want mede door de getuigenis van Katja worden twee verdachten gearresteerd. Het blijkt een jong stel te zijn met een neo-nazi achtergrond.

‚Aus dem Nichts‘ is een film die de toeschouwer vanaf de eerste minuut bij de lurven pakt en niet meer loslaat. De film is een rollercoaster van emoties en komt pas tot stilstand als de aftiteling begint.

‚Aus dem Nichts‘ won de Golden Globe dit jaar voor Beste Buitenlandse Film en stond op de shortlist voor de Oscars. Diane Krüger won voor haar rol als Katja de prijs voor Beste Actrice op het Filmfestival van Cannes.