Woman at War

Heeft u vier jaar geleden ook zo genoten van Of Horses and Men? Nou, dan mag u zich verheugen op Woman at War, de tweede lange speelfilm van de IJslander Benedikt Erlingsson. Want wat een leuke film is dat!

De hoofdpersoon is Halla, een vijftigjarige, onafhankelijke vrouw. Ze leeft een rustig bestaan in Reykjavik werkt er als koordirigent. Maar achter de schermen van dit ogenschijnlijk vredig leven, leidt Halla een dubbelleven als radicale milieuactiviste. In haar eentje verklaart ze de oorlog aan de lokale aluminiumindustrie om de prachtige (uitvoerig in beeld gebrachte) IJslandse hooglanden te beschermen.

Omgedoopt tot 'de Bergvrouw' voert Halla in het geheim gevaarlijke sabotageacties uit. Maar net op het moment dat ze haar grootste en meest gedurfde operatie op touw zet, ontvangt ze een onverwachte brief. Haar aanvraag voor het adopteren van een kind wordt eindelijk ingewilligd. Terwijl Halla zich klaarmaakt om haar rol als beschermer van Moeder Aarde te verruilen voor het echte moederschap, besluit ze nog één laatste genadeklap uit te delen aan de aluminiumindustrie.

Woman at War (de IJslandse Oscar-inzending dit jaar) is een originele, licht absurdistische (let op de filmmuziek!) en zelfs spannende feelgoodmovie. Een “waardige opvolger van de al even droogkomische Of Horses and Men” (NRC).