Utøya 22. juli

Zoals bekend worden alle bioscoopfilms die wekelijks uitgebracht worden uitvoerig gerecenseerd in de diverse media. Zo ook ‘Utøya 22. Juli’ van de Noorse regisseur Erik Poppe (bekend van o,a. het prachtige ‘Troubled Water’). De vraag die de meeste recensenten zich stelden is of het zeven jaar na dato niet te vroeg is om nu al een film te maken over de verschrikkingen die plaatsvonden op het Noorse eiland Utøya op 22 juli 2011 toen door toedoen van een Noorse extremist 69 jongeren om het leven werden gebracht.

En bovendien, hoe maak je een respectvolle film hierover zonder dat dit leidt tot een ordinaire horrorfilm? Twee van onze bestuursleden hebben de film eerder dit jaar mogen zien en wij kunnen u zeggen dat ‘Utøya 22. Juli’ zeer indrukwekkend en bijzonder knap gemaakt is. En nee, het is absoluut geen ranzige horrorfilm geworden.

Poppe kiest ervoor om met de camera de 18-jarige Kaja te volgen. Zij is samen met haar zusje op het eiland. In één take van 72 minuten volgen we Kaja vanaf het moment dat ze van haar ongeruste moeder hoort dat er een aanslag geweest is in Oslo. Op dat moment is ze nog onwetend van het feit dat de dader van de aanslag onderweg is naar het eiland. Wat volgt is, zoals de Volkskrant omschreef ‘een 72 minuten durende hel van een film’. Maar wel eentje die 4 sterren kreeg. En dat is meer dan terecht.