The Square

“Als museum moeten we grenzen durven overschrijden” zegt Christian, de baas in een museum voor moderne kunst in Stockholm. Even later zien we een groots opgezet diner met feestelijk aangeklede vrouwen en mannen aan tafel. En een man, die zich als aap gedraagt. Het lijkt een kunstzinnige performance,  maar het is een hele nare aap, een aap die zich steeds heviger misdraagt. Als niemand ingrijpt voel je als kijker plaatsvervangende schaamte.

En dat voel je veel vaker in deze bijzondere, bizarre film, opmerkelijke winnaar van de Gouden Palm in Cannes én onlangs van een hele lading Europese Filmprijzen. Want regisseur Östlund (we kennen hem van The Turist, met die nare lawine en de gevolgen daarvan voor dat gezin op skivakantie) breit heel veel van dergelijke ongemakkelijke scènes aan elkaar. En dat voel je heel erg goed op je bioscoopstoel.

Aan het begin van de film wordt de museumdirecteur op straat beroofd van zijn telefoon en portefeuille. Christian laat zich meeslepen in de zoektocht naar de dader. Tegelijkertijd werkt hij toe naar de opening van de nieuwe tentoonstelling. Zijn ietwat wazige teksten worden handig omzeild door de medewerkers van het reclamebureau. De jongens zorgen voor een schokeffect op sociale media – het doel (aandacht voor het museum) heiligt tenslotte de middelen.

Tussen die twee verhaallijnen (het speuren naar de dief en de opening van de expositie) laat The Square een aantal bizarre scènes spelen, waaronder het uiterst memorabele optreden van de mens-aap. Bizar? Ja. Hilarisch? Ook. Verwarrend? Soms. Indrukwekkend? Zeker. Kijken? Beslist.

Vanwege de lengte van The Square (bijna 2,5 uur) maken we er één bijzondere voorstelling van.
De vertoning begint om 19.30 uur en er is een pauze.
Reserveren is noodzakelijk.