Sons of Denmark

Eens per maand bezoekt een deel van het bestuur de zogenaamde Filmbeurs in de Verkadefabriek in Den Bosch, waar medewerkers van filmhuizen in drie rondes een keuze kunnen maken uit meestal vijf films per ronde. De ervaring leert dat je toch de beste indruk van een film opdoet als je hem zelf hebt gezien. De meningen van recensenten en het grote filmhuis- of arthouse-publiek lopen nou eenmaal niet altijd synchroon.

In de laatste ronde in januari werd de Deense politieke thriller Sons of Denmark vertoond. Hij maakte op verreweg de meeste filmhuizers een verpletterende indruk. Iedereen verliet doodstil en zwaar onder de indruk de zaal.

In de een van de eerste scènes staan jonge mannen met een Arabische achtergrond sprakeloos en ontzet te staren naar graffiti met de tekst “Rot op!” en twee afgehakte varkenskoppen. De vreemdelingenhaat in Denemarken steekt overal en steeds vaker de kop op.

Een jaar nadat Denemarken werd opgeschrikt door een dodelijke bomaanslag, voert de ultranationalistische politicus Martin Nordahl met zijn Nationale Beweging de verkiezingspolls aan. Onder invloed van zijn onverbloemde anti-immigratieretoriek is de stemming in de samenleving ten aanzien van etnische minderheden razendsnel verhard; vooral mensen met een Arabische achtergrond moeten het ontgelden. Door de ophitsende praatjes van Nordahl sluiten jonge rechts-radicale Denen zich aan bij de ultrarechtse beweging Danmarks Sønner (Sons of Denmark) die onder meer met gewelddadige zuuraanvallen Arabische inwoners proberen te verjagen.

De aanblik van de bloedende varkenskoppen is voor de negentienjarige Zakaria de spreekwoordelijke druppel. Hij voelt de noodzaak om in actie te komen en hij sluit zich aan bij een radicale organisatie, waar hij Ali ontmoet. Beide mannen maken zich zorgen om de huidige staat van Denemarken, een land dat ze als het hunne beschouwen maar dat zich massaal keert tegen burgers met een migratieachtergrond. Ze willen een daad stellen. Maar als ze samen de opdracht krijgen de steeds populairder wordende Nordahl te vermoorden blijkt dat niet iedereen is wie hij lijkt en neemt het leven van alle drie mannen een radicale wending.

Op het Filmfestival van Rotterdam eindigde Sons of Denmark vorig jaar in de top vijf van de Publieksprijs-verkiezing, met de hoge score van 4,617 (let wel, op een schaal van 5).