A Separation

Met de sterren die de Iraanse film 'A Separation' heeft verworven kan inmiddels een bescheiden Melkwegje worden opgetuigd. En terecht, want wat een fenomenale film is dit! De film van regisseur Asghar Farhadi won in Berlijn de Gouden Beer en de cast won ook nog eens de Zilveren Beer voor de gezamenlijke acteerprestatie. En alsof het niet op kon, werd er ook nog eens de Oscar voor beste buitenlandse film aan toegevoegd.

Simin is al veertien jaar getrouwd met Nader. Zij wil emigreren om haar dochter een betere toekomst te geven, hij wil blijven om zijn aan Alzheimer lijdende vader te verzorgen. Omdat geen van beiden wil toegeven, zoeken ze een uitspraak van de rechter. Maar helaas voor Simin, zonder toestemming van haar vader mag hun 11-jarige dochter Iran niet uit. Simin trekt zo lang bij haar ouders in en Nader zoekt een hulp om overdag zijn vader te verzorgen. Dan loopt de zaak volledig uit de hand. De hulp laat vader een paar uur alleen met nare gevolgen, Nader beschuldigt haar en zet de tegenstribbelende vrouw het huis uit. Zij beweert dat zijn duw tot een val heeft geleid en zelfs tot een miskraam. Aldus wordt Nader zomaar beschuldigd van moord.

En zo leidt dit tot een rechtszaak die ons een prachtige kijk geeft op de wonderlijke tegenstellingen tussen vooruitstrevend en conservatief in het Iran van de 21e eeuw. We krijgen tegelijk een fraai beeld van de menselijke aard, want geen van de volwassenen is volkomen eerlijk, maar elk van hen is ook volkomen te begrijpen.

Vooruit, tot slot nog een paar citaten, mocht u nog niet overtuigd zijn. Volkskrant: "groot verteltalent", "vrijwel vlekkeloos geregisseerd", Trouw: "verbluffende filmervaring" en de VPRO-gids rept van een "meesterlijk echtscheidingsdrama".