A Royal Affair

Een Deens kostuumdrama, dat gaat er altijd in! En als je dan ook nog Mads Mikkelsen in de strijd gooit, dezelfde Mads die in 'Jagten' de sterren van de hemel speelde, dan kan het helemaal niet meer stuk. Ook in 'A Royal Affair'  speelt hij weer een fantastische rol, ditmaal als de Duitse arts en vrijdenker Johann Struensee. Aangesteld als lijfarts van de geesteszieke Deense koning Christian (een prachtige rol van Michael Boe Følsgaard, in Berlijn goed voor een Zilveren Beer) klimt Struensee op tot minister en feitelijk leider van Denemarken, een land dat in 1766 nog zo'n beetje in de Middeleeuwen verkeerde.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de jonge Engelse prinses Caroline Mathilde die wordt uitgehuwelijkt aan Christian. Haar eenzaamheid drijft haar in de armen van Struensee en de twee beginnen een affaire. Met haar hulp weet de verlichte Struensee in Denemarken drastische hervormingen door te voeren, goed voor het volk en het land. Maar als hun verhouding aan het licht komt, weten adel en kerk de machtsverhoudingen snel weer te herstellen. Met links en rechts een paar slachtoffers, dat wel . . .

Dit intrigerende gegeven levert, ondersteund door prachtig camerawerk en schitterende acteerprestaties, een zeer onderhoudend kostuumdrama op. Aanrader!