The Net

Vergeet even de brullende retoriek van president Donald Trump en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un. Bedenk dat er in dat gespleten Aziatische land ook gewone mensen wonen. Eén daarvan is Nam Chul-woo. Een gewone man, visser van beroep, die met zijn vrouw en dochtertje in een krap huis woont. Zijn viswater ligt dicht bij de grens met Zuid-Korea.

Bij die grens komt Nam aan het begin van deze opmerkelijke film in de problemen. Zijn vissersnet raakt verstrikt in de schroef van het bootje en door de stroming drijft Nam de grens over. Van een eenvoudige visser verandert Nam daardoor in een probleemgeval in het al meer dan zeventig jaar oude, en weer uiterst actuele, Koreaanse conflict.

Die onvrijwillige tocht voert hem namelijk niet van het ‘strenge’ noorden naar het ‘vrije’ zuiden. In Zuid-Korea beginnen de problemen voor Nam pas echt goed: hij wordt als een spion van de vijandige buurman beschouwd. De Koreaan wordt aan allerlei strenge verhoren onderworpen. Maar hoe kan Nam aan de Zuid-Koreanen bewijzen dat hij juist geen spion is, maar een gewone visser met motorpech? Dat hij een man is die gewoon terug naar huis wil, terug naar zijn vrouw en kind, terug naar Noord-Korea?

Nam laat zich niet klein krijgen, zelfs niet als hij door de Zuid-Koreaanse agenten wordt vrijgelaten in het centrum van het moderne Seoul. Hij houdt zijn ogen stijf dicht om niet te bezwijken voor de kapitalistische levenswijze. Nam wil naar huis. En hij gaat ook weer naar huis, maar eenmaal terug wordt hij daar weer niet vertrouwd omdat hij afkomstig is uit het land van de vijand. De visser zit verstrikt in het net van de waanzinnige grenspolitiek van de twee landen.