Marriage Story

Indringend, meevoelend, adembenemend, evenwichtig, hartverscheurend, liefdevol: Marriage Story is het allemaal en meteen na verschijnen werd het ook al een klassieker genoemd.

Het is in de eerste plaats een scheidingsdrama – het evenwichtige zit hem er vooral in dat het verhaal over Charlie en Nicole in balans is. Je hoeft als kijker niet te kiezen, het is geen wedstrijd. Het is het verhaal van een stel dat eens verliefd was en dat er nu achter komt dat dat voorbij is en dat ze niet meer samen verder kunnen.

Charlies (Adam Driver) is theaterregisseur met een goed lopende carrière. Nicole (Scarlett Johansson) is actrice, maar zij heeft haar ambities deels opgeofferd voor de vader van hun kind. Dwars door de steeds groter wordende barsten van hun afbrokkelende huwelijk zie je het liefdesverhaal waarmee het allemaal is begonnen.

Het eindigen van hun huwelijk wordt verdiept door de voogdij over de achtjarige Henry en die wordt nog eens extra gecompliceerd gemaakt door de afstand in kilometers: Nicole vertrekt naar het ouderlijk huis in Los Angeles, Charlie blijft in het New Yorkse theater en vliegt regelmatig heen en weer.

Het beladen thema zorgt echter niet steeds voor een loodzware film, het verhaal zit ook vol luchtigheid en gezonde ironie. Marriage Story pakt de kijker vooral met scherpe dialogen en lange, intense scènes, met Driver en Johansson als perfect koppel. Maar wel een koppel dat uit elkaar gaat.

VPRO Cinema (★★★★★) 'Een bitterzoet meesterwerk'
de Volkskrant (★★★★★) 'Een instant-klassieker met fantastische acteurs'
NRC (★★★★) 'Scarlett Johansson en Adam Driver spelen voortreffelijk'
The Guardian (★★★★) 'Noah Baumbach’s beste film tot nu toe'