Le Passé

Februari vorig jaar kon u bij ons de film ‘A separation’ zien. Een fenomenale film die overladen werd met prijzen. De Iraanse regisseur Asghar Farhadi gaat ons nu blij maken met zijn nieuwe film ‘Le passé’.  Deze keer geen meesterlijk echtscheidingsdrama, maar wel een uitstekend psychologisch drama in de relationele sfeer.

De Iraanse Ahmed komt na vier jaar terug in Parijs om de echtscheiding met Française Marie formeel te regelen. Het streven is een harmonieuze afwikkeling, maar het loopt iets minder vlekkeloos.  Marie heeft een nieuwe vriend, waarvan de vrouw in coma ligt en de zoon lijdt onder een trauma. De twee dochters van Marie – uit het eerste huwelijk van Marie en stiefdochters van Ahmed – kennen ook hun worstelingen. Ahmed wordt meegesleept in allerlei familieperikelen.

Het klinkt als een soap, maar dat is het beslist niet. De kijker wordt vanaf het begin het intrigerende verhaal ingetrokken en stukje bij beetje ontrafelen zich de familieverhoudingen en de oorzaken voor optredende spanningen. De acteurs zijn allemaal geweldig. Bérénice Bejo is prachtig in haar rol van Marie, die de wanhoop nabij is en slingert tussen totale passiviteit en hysterie. Terecht won zij in Cannes voor haar prestatie de prijs voor beste actrice.

‘Le passé’ is een absoluut waardig opvolger van ‘A separation’ .

Cinema.nl:
Op het afgelopen festival van Cannes werd Bejo bekroond als beste actrice; Le passé werd er bekroond met de prijs van de oecumenische jury. Het is terechte lof voor Farhadi’s intelligente patchwork over verdriet, schuld en boete, angst en jaloezie, woede en liefde.