Land of Mine

De publieksprijs van het Internationaal Film Festival Rotterdam ging in februari van dit jaar naar de aangrijpende film ‘Land of mine’ of ‘Under Sandet’. De tweede wereldoorlog is ten einde. Een groep Duitse krijgsgevangenen, moe van de oorlog en verlangend naar huis, wordt gedwongen om met hun blote handen de onder het Deense kustzand verborgen mijnen onschadelijk te maken.

De hardvochtige sergeant Rasmussen kent aanvankelijk weinig mededogen. Maar gaandeweg krijgt Rasmussen begrip en sympathie voor zijn mannen. Jongens zijn het, van rond de 20 jaar oud, met dromen en plannen om iets te maken van hun leven na de verschrikkingen van de oorlog. Ongewild verzeild geraakt in een oorlog waar maar geen einde aan wil komen.

‘Land of mine’ sleept je mee in een intens en onbekend naoorlogs Deens drama. De film is van begin tot eind razend spannend. Dat komt door de enorm risicovolle klus een stuk strand mijnenvrij te maken. Dat kan nooit goed gaan. Maar ook door de innerlijke tweestrijd van Rasmussen en de karaktervolle Duitse twintigers. De kijker kan niet ontkomen aan sympathie voor de jonge Duitse krijgsgevangenen. Het geweldige acteerwerk mag niet onvermeld blijven.

Niet gek dat deze indringende film van Martin Zandvliet in Rotterdam de publieksprijs in de wacht sleepte.