The Dark Horse

The Dark Horse begint met een grote, verwarde man die in de stromende regen verdwaasd voor zich uit loopt te mompelen. Aan het einde van de film heeft deze angstaanjagende figuur u volledig voor zich ingenomen. Zo ging het althans op het Filmfestival Rotterdam waar de film de Publieksprijs won. Volgens ons volledig terecht, want de film is grappig en rauw, maar vooral aangrijpend en ontroerend.

De verwarde man is Maori en heet Genesis Potini. Hij lijdt aan een bipolaire stoornis en heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht in inrichtingen waar hij voortdurend uit ontsnapt. Uiteindelijk wordt hij overgedragen aan zijn broer Ariki die lid blijkt te zijn van een grimmig uitziende motorbende.

Genesis heeft één grote passie en dat is het schaakspel. Om zijn leven een positieve invulling te geven, besluit hij een schaakclub voor de lokale jeugd, een zootje ongeregeld, te gaan trainen. En zo krijgt hij niet alleen de kansarme schoffies maar ook zichzelf weer enigszins op de rails.

Dit verhaal levert een hartverwarmende film op die niemand onberoerd zal laten. Alleen al de fenomenale acteerprestatie van Cliff Curtis als Genesis (kwetsbaar en onverzettelijk tegelijk) maakt dat u The Dark Horse niet mag missen!


Festivals en Prijzen
IFFR 2015 - Audience Award
IFFR 2015 - MovieZone Award
Toronto International Film Festival 2014 - Official selection

In de pers
★★★★ "Een sterk en hartverwarmend verhaal" De Volkskrant
★★★★ "Een genot om naar te kijken" NRC Handelsblad
★★★★ "Hartveroverend" Trouw
★★★★ "Een diep doorvoeld drama" De Telegraaf
★★★★ "De verrassing van IFFR 2015" VPRO Gids
★★★★ "Een rauw en ontroerend drama" De Filmkrant
★★★★ "Perfecte hoofdrol van Maori-acteur Cliff Curtis" Cinema.nl
★★★★ "Intense, inspirerende en ontroerende film, die je nog lang in zijn greep houdt." TV Krant