The Broken Circle Breakdown

Hartverscheurend is wellicht het meest treffende woord om deze Belgische film te beschrijven. Laat u niet afschrikken door de country & western-indruk van de foto in de flyer. Of door de wetenschap dat de film is gebaseerd op een Vlaams theaterstuk. Regisseur Van Groeningen kent u misschien van de uitstekende boekverfilming ‘De helaasheid der dingen’. Hij herhaalt, nee: overtreft hier dat succes.

‘The Broken Circle Breakdown’ vertelt het liefdesverhaal van Elise en Didier. Zij heeft een tattooshop (en tattoos op haar eigen lijf), hij speelt banjo in een bluegrass-bandje. De verschillen zijn groot, maar de liefde ook. Hij praat, zij luistert, hij is een naïeve romanticus, zij vol nuchterheid, hij overtuigd atheïst, zij heeft een kruis in haar nek getatoeëerd. Met hun dochter Maybelle is hun geluk compleet. Het meisje groeit op in een wonderlijke, maar liefdevolle omgeving. En wordt ziek. Heel ziek. Didier en Elise reageren elk anders op dat dramatische nieuws. Kun je daar samen doorheen? Of laat de liefde je in de steek als je haar het hardst nodig hebt?

Wat de ziekte van Maybelle met Didier en Elise doet, daarover gaat het in ‘The Broken Circle Breakdown’. En wat het met de kijker doet. Want dit intense melodrama, ook nog eens vol passie en muziek, laat niemand onberoerd. Soms overwint liefde het noodlot. Soms ook niet.